Comportamentele de comunicare reprezintă “combinația specifică de cuvinte și de tonuri ale vocii”, modul specific al fiecaruia dintre noi de a ne transmite mesajele către ceilalți.

Experiența de peste 50 de ani în dezvoltarea și aplicarea practică a instrumentului SAVI® (System for Analyzing Verbal Interaction) a arătat rolul determinant al comportamentelor de comunicare în obținerea rezultatului dorit.

Importanța deosebită pe care o au comportamentele de comunicare este ilustrată în SAVI® printr-o o metaforă foarte relevantă, prin asemănarea procesului de comunicare cu traficul rutier și a comportamentelor de comunicare cu luminile semaforului.

Astfel,

anumite comportamente au tendința de a bloca circulația informației – la fel ca lumina roșie a semaforului;

unele comportamente sunt neutre și depind de context – la fel ca lumina galbenă a semaforului;

alte comportamente de comunicare facilitează transferul de informație – la fel ca lumina verde a semaforului.

În SAVI® nu există comportamente “bune” sau comportamente “rele”!  Există comportamente care te ajută să-ți împlinești obiectivele și comportamente care te îndepărtează de rezultatele dorite, comportamente care folosesc și comportamente care nu folosesc scopului tău.  

Poți să privești comportamentele de comunicare ca fiind hainele care îmbracă ideile tale atunci când le trimiți în lume.

De multe ori, ești atât de concentrat pe conținutul a ceea ce spui încât ești complet inconștient de felul în care îți îmbraci mesajul. Sunt situații în care îmbraci idei extraordinare în haine nepotrivite, care “iau ochii” interlocutorului, astfel încât îi deplasezi atenția de la ceea ce spui, la cum spui. În aceste condiții este foarte probabil ca mesajul tău să nu ajungă la interlocutor așa cum îți dorești.

Neînțelegerea acestei influențe a “hainelor” mesajului, poate crea probleme și atunci când ești în poziția de a primi un mesaj. Poți fi atât de distras de forma mesajului încât să nu poți vedea conținutul, informațiile prețioase pe care ți le aduce.

De exemplu, este extrem de dificil să primești un sfat într-o formă acuzatoare sau sarcastică, chiar și atunci când acel sfat poate avea un potențial foarte valoros pentru tine.

În concluzie, este foarte important, ca indiferent de mesajul pe care vrei să-l transmiți, să ai mare grijă la modul în care îl împachetezi, pentru că de aceasta depinde rezultatul conversațiilor tale!

 (SAVI® este marca înregistrată de Yvonne Agazarian, Claudia Byram, Fran Carter & Anita Simon.)