Ce înseamnă SAVI®?

SAVI® reprezinta un instrument de analiză a interacțiunilor verbale.

De ce este necesar să faci o astfel de analiză? Pentru a identifica acel ceva din comunicarea ta care te impiedică să obții un anumit rezultat. Să înțelegi ce te impiedică să comunici bine cu familia, prietenii, colegii, echipa, etc....să înțelegi că sunt momente când e bine să vorbești și sunt momente când e mai bine să taci, să înțelegi contextul comunicării și să te poți adapta astfel încât să reușești ce ți-ai propus.

Cum a apărut SAVI®?

Sistemul SAVI® a luat naștere în anul 1960, într-o perioadă în care în mediul academic a crescut interesul față de dezvoltarea personală și în special față de studiul dinamicii grupurilor.

Atunci au fost puse bazele unor modalități importante de gândire precum teoria câmpurilor și teoria generală a sistemelor. Această nouă abordare a grupurilor umane privește orice organizație (o familie, o organizație profesională, o țară) ca pe un “sistem” și nu ca pe o colecție de indivizi. Astfel, au putut fi explicate și analizate într-un mod mult mai complex interacțiunile dintre membrii unui grup.

Yvonne Agazarian și Anita Simon, creatoarele sistemului SAVI® au avut ca scop descrierea specifică și observabilă a modului în care funcționează orice tip particular de sistem, iar această descriere să fie pusă în legătură cu rezultatele care apar. 

Ele și-au dorit să găsească o legătură între modul în care se comportă membrii unui grup și rezultatele care apar din interacțiunea lor: eficiența, satisfacția membrilor, productivitatea, coeziunea grupului.

Atât Yvonne Agazarian cât și Anita Simon, aveau câte un set complementar de interese.

Astfel, Yvonne Agazarian a căutat să raspundă la următoarele întrebări:

1) “Care este diferența dintre o colecție de oameni și un grup?”

2) “Cum poți descrie caracteristicile unui grup într-o modalitate care îți permite să-l compari cu alte grupuri?”

3) “Cum poți cerceta și experimenta caracteristicile unui grup?”

Anita Simon a fost interesată să găsească instrumente pe care să le furnizeze profesorilor. Scopul ei era de a-i ajuta să aprecieze legătura dintre comportamentele de predare și gradul de asimilare a cunoștințelor de către studenți pe de o parte, și legătura cu valorile și comportamentele studenților pe de altă parte.

În urma acestei colaborari a rezultat SAVI®. Denumit original Sequential Analysis of Verbal Interaction (Analiza Secvențială a Interacțiunilor Verbale), SAVI® a fost creat ca un instrument de cercetare pentru observarea tiparelor de comunicare ale grupurilor umane.

Spre deosebire de multe alte sisteme de observare disponibile la acea vreme, care se concentrau pe comportamentele dintr-un anumit context (cum ar fi de exemplu o sală de curs), sistemul SAVI® răspunde provocării de a putea fi aplicat unui sistem care conține toate tipurile de comportamente verbale.

Agazarian și Simon au considerat că un sistem care să scoată din ecuație aprecierea comportamentelor în “bun” sau “rău”, ar putea fi de mare ajutor în cercetarea efectelor reale ale comportamentelor de comunicare. În schimbul acestor judecăți de tip bun / rău ele au ales să folosească legarea acestor efecte de obiectivul stabilit.

Cele două cercetatoare au ales teoria informației ca și cadru pentru organizarea categoriilor de comportamente verbale, rezultând astfel modelul SAVI®. Ele au clasificat comportamentele de comunicare în trei categorii, în funcție de efectul pe care îl au asupra transmiterii informațiilor:

1) comportamente care blochează circulația informațiilor;

2) comportamente care depind de contextul discuției;

3)  comportamente care facilitează schimbul de informații.

Conceptele de bază ale SAVI®

Sistemul SAVI®  spune ca toate comportamentele umane – inclusiv comportamentele verbale – pot fi descrise în termeni de rezolvare de probleme.

Într-o situație dată, comportamentul de comunicare fie ne apropie de rezolvarea problemei fie ne îndepartează de rezolvarea problemei.

Întodeauna comunicarea are doua părți:

1) ce spunem– conținutul comunicării;

2) cum spunem – comportamentul de comunicare, ambalajul ce îmbracă mesajul.

Teoria SAVI® susține că indiferent de conținutul comunicării, problema de bază care trebuie rezolvată este CUM se realizează comunicarea:

  • doar atunci când “CUM spui” este în acord cu scopul și specificul situației de comunicare, informația poate fi transferată eficient între interlocutori;

  • atunci când “CUM spui” este în dezacord cu scopul comunicării, apar neînțelegerile și stresul, conflictele.

 

Orice mesaj poate fi transmis prin orice tip de comportament.Aceași informație poate fi exprimată sub forma unei întrebări, a unei propuneri, glume, desconsiderare și tot așa. Dar ceea ce aude interlocutorul și cât de eficient este folosită informația, depinde foarte mult de modul în care este comunicat conținutul.

SAVI® furnizează un model de gandire și descrie comunicarea astfel încat să poti să:

1) înțelegi și să explici ce se întâmplă în orice situație de comunicare;

2) prevezi într-o anumita masura care este cel mai probabil rezultat al comunicării;

3) intervii si să schimbi cursul evenimentelor, dacă îți dorești acest lucru.

În concluzie SAVI®  iti ofera un instrument prin care poti transforma conversațiile conflictuale, defectuoase, sterile sau care te consumă, în conversații pline de sens, care să te ajute să obții ceea ce iți dorești, care te împlinesc.

(SAVI® este marca înregistrată de Yvonne Agazarian, Claudia Byram, Fran Carter & Anita Simon.)