A fost odată un războinic necruțător și foarte iute la mânie. Într-o zi el a întâlnit un om înțelept care a refuzat să îngenuncheze în fața sa. Mâniat, fără să se gândească, războinicul a ridicat sabia și era gata să îi taie capul înțeleptului, însă acesta l-a privit foarte calm și senin în ochi și i-a spus: ”Acesta este iadul!”.

Războinicul a fost impresionat de calmul omului în fața morții și a lăsat sabia jos. Atunci înțeleptul i-a spus: ”Acesta este raiul!”.

Atât războinicul cât și înțeleptul există în fiecare dintre noi.

Războinicul gata să reacționeze rapid, fără să se mai gândească la nimic, reprezintă emoțiile noastre, creierul nostru emoțional. Înțeleptul, pe de altă parte,  reprezintă gândirea, creierul nostru rațional

Și ceea ce este foarte important, natura ne-a construit într-un anumit fel, pe care nu-l putem schimba: creierul nostru emoțional este mult mai rapid decât cel rațional. Tocmai de aceea, emoțiile negative puternice ne sabotează capacitatea de a gândi clar, ne creează probleme, ne împiedică să comunicăm,  ne conduc pe drumul către ”iad”.  

De câte ori ai răbufinit în fața cuiva și apoi ai regretat? De câte ori ai spus ceva nepotrivit și apoi te-ai gândit: ”de ce am spus asta”? De câte ori ai refuzat să mai comunici cu cineva pentru că te-a agresat verbal? De câte ori ai lăsat emoțiile negative să strice o discuție, o afacere, o relație? 

Aceste lucruri s-au întîmplat pentru că emoțiile puternice ți-au sabotat, ție sau interlocutorului tău, gândirea rațională. 

Care este soluția? Ei bine, ca și în povestirea de mai sus, trebuie să păcălești cu ceva creierul emoțional pentru ca astfel să dai timp creierului rațional să intre în funcțiune. Nu degeaba se spune că atunci când ești supărat este bine să numeri până la zece. 

Dincolo de a număra până la zece, există metode specifice de a ajunge la creierul rațional și de a rezolva fiecare problemă de comunicare în parte, metode pe care le învățăm și le exersăm în cadrul Clubului Comunicare Esențială.